Hollandada Çalışan Hakları

Hollandada Çalışan Hakları

Türkiye’de yaşam şartlarının zorlaşması ile birlikte inşalar farklı ülkelerdeki iş fırsatlarını değerlendirmek istiyor. Ancak bambaşka bir ülkeye gidip orada yaşamaya devam etmek son derece zor. Birçok farklı etmenin kontrol edilmesi gerekli.

İnsanlarımızın çok büyük bir kısmı Avrupa ülkelerini tercih etmekte. Avrupa ülkelerine işçi olarak giden kişiler orada elde ettikleri kazanımlarla çok daha kaliteli bir yaşam sürmek istiyor. Hollanda bu bağlamda önemli bir seçenek.

Hollanda’ya taşınmak ve yaşantısına orada devam etmek isteyen kişiler ilk olarak Hollanda çalışan hakları konusunda bilgi sahibi olmak istiyor. Yapılacak olan ayrıntılı bir araştırma ile Hollanda’da yaşamın sizin için uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Hollanda’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Hollanda’ya gitmeyi planlayan kişilerin en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi asgari ücret. Birçok kişi işçi olarak ülkeye gideceği için alacağı minimum maaşı öğrenmek istiyor. Hollanda’da asgari ücret uygulaması yaşa göre değişiklik göstermekte. 21 yaş bu konuda bir sınır olarak kabul edilmiş. 21 yaşın üzerindeki herkes aynı asgari ücret üzerinden değerlendirilirken 21 yaşın altındaki kişiler için farklı bir asgari ücret belirlemesi yapılmış durumda.

Devlet tarafından 2022 senesinde belirlenen brüt asgari ücret 1.725 Euro olarak açıklandı. Ancak vergiler çıkarıldığında net olarak 1.100 Euro miktarında ödeme yapılıyor. Ödenen brüt ücret;

  • 20 yaşındakiler için 1.380 Euro,
  • 19 yaşındakiler için 1.035 Euro,
  • 18 yaşındakiler için 862,50 Euro,
  • 17 yaşındakiler için 681,40 Euro,
  • 16 yaşındakiler için 595,15 Euro,
  • 15 yaşındakiler için 517,50 Euro seviyesinde. 
Hollanda’da Çalışma Saatleri Nasıl?

İnsanların Hollanda çalışan hakları konusunda merak ettikleri diğer bir konu ise çalışma saatleri oluyor. Herkes günlük, haftalık ve aylık çalışma gerekliliğinin kaç saat olduğu konusunda araştırmalar yapmakta.

Hollanda yasalarında belirlenen kurallara göre gün içerisinde çalışma süresi maksimum 12 saat olabiliyor. Ancak bu her günün bu tempoda gececi anlamına gelmemekte. Haftalık çalışma saati maksimum 60 saat olabilir. Bu da günde 12 saat çalışan kişilerin hafta sonu 2 gün izin yapmasının zorunlu olduğu anlamına geliyor.

1 aylık süreçteki çalışma temposuna bakıldığında haftalık çalışma saatinin toplamda 55 saati geçmemesi gerekli olacaktır. 4 aylık bir süreçte ise haftalık çalışma saatinin 48 saati geçmemesi gerekir. Cumartesi günü de çalışan firmalar için günlük mesai süresi 8 saat olacaktır.

Hollanda’da İşsizlik Maaşı Almak Mümkün mü?

Türkiye ve Hollanda çalışan hakları karşılaştırıldığında benzer olan kısımlar da bulunuyor. Özellikle işsizlik maaşları oldukça benzer bir sisteme sahip. Kendi rızanız ile işinizden ayrıldığınızda herhangi bir işsizlik maaşı alamıyorsunuz. Ancak işten çıkarılmanız durumunda Türkiye’de olduğu gibi işsizlik maaşı almanız mümkün.

İşsizlik maaşını alabilmek için farklı bir şart da bulunuyor. Son 36 haftanın 26 haftasını çalışır bir halde geçirmeniz gerekli. Çeşitli izinler sebebiyle bu süreden daha az çalıştıysanız ve işten çıkarıldıysanız işsizlik ödeneği alamazsınız.

Hollanda’da İzin Düzeni Nasıl İlerliyor?

Sizin için hazırladığımız Hollanda çalışan hakları yazımızın son aşamasında izinleri ele alıyoruz. Hollanda’da ücretsiz izinler tamamen yapılan iş sözleşmelerine göre belirleniyor. Devletin bu konuda bir yaptırımı bulunmamakta. Yalnızca çalışanlara %8 oranında bir tatil ödeneği ödenmesi mecburi. Bu ödeneği her sene talep etmeniz gerekiyor.

Doğum izni 16 hafta olarak verilmekte. 6 haftası doğum öncesinde, kalan 10 haftası ise doğum sonrasında kullanım için veriliyor ve bu süreçte ücretinizi almaya devam ediyorsunuz. Eşi doğum yapan kişiler de izin yapma hakkını elde ederler. Bu izin için belirlenen süre 5 gündür ancak işletmeler bu süreyi daha uzun tutabilir.